Het schaatsseizoen zit er zo’n beetje op en ik moet terugdenken aan ruim 2 weken geleden: de Olympische Winterspelen! Wat hebben we kunnen genieten. Op zaterdagmiddag keek ik naar het nieuwe schaatsonderdeel de Massastart. En terwijl ik daar naar keek, werd het me wederom duidelijk hoeveel sport gemeen heeft met ondernemen en klantgerichtheid. Samen met een aantal concurrenten strijden we om de business van de klant  en uiteindelijk gaat er maar 1 met de hoofdprijs, de deal, naar huis. Net als in de topsport is de concurrentie in het zakenleven hard en gaat  er meestal 1 met de prijs vandoor.

Deze vergelijking is bekent, maar er zijn twee minder voor de hand liggende dingen die mij opvielen waar we als ondernemers wel iets van kunnen leren. Stel nou dat wij consequent onze prospects en klanten zouden behandelen zoals Sven Kramer de finale van de Massastart reed. Sven doet er alles aan om te winnen. Hij schaatst zijn longen uit zijn lijf… maar hij laat in de laatste ronde zijn landgenoot profiteren van zijn harde werk en helpt hem naar de bronzen medaille. Soms weet je als ondernemer dat een bepaalde opdracht best lucratief zou kunnen zijn maar je weet ook dat een concullega een betere match is. Bedenk je eens hoeveel goodwill en geloofwaardigheid je opbouwt als je je klant en je netwerk helpt om de juiste match te vinden. Hier kan geen enkel marketing budget aan tippen. Dus neem een voorbeeld aan Sven: ken je eigen krachten, ga er altijd voor, maar durf ook waar nodig aan de kant te stappen en een ander naar voren te schuiven.

Het tweede dat me opviel is hoe Sven omging met zijn prestatie op de 10km. Wat een prachtig stukje professionaliteit en zelfreflectie. Iemand die zo lang en zo hard werkt om een bepaald doel te bereiken, om vervolgens voor de ogen van miljoenen kijkers simpelweg te zeggen “ik was gewoon niet goed genoeg”. Respect!

Het staat in schril contrast met de Amerikaanse sportster die na een teleurstellende prestatie de schuld aan alles wilde wijten behalve haarzelf en zei: “ Het zijn maar de Olympische Spelen..”. Het punt is, hoe gaan we als ondernemer om met resultaten die niet volgens verwachting zijn? Leggen we de schuld bij een ander (in het ergste geval de klant) of durven we klant recht in de ogen aan te kijken en eerlijk te zeggen “Ik/mijn performance/product was niet goed genoeg”?  Om natuurlijk meteen daarna de fout te corrigeren en de klant weer tevreden te maken. Onderzoek toont aan dat 91% van alle ontevreden klanten een andere leverancier willen kiezen. Echter, als we het probleem goed & professioneel oplossen is 70% daarvan bereid toch te blijven. Indien de oplossing ook nog een snel komt, dan schiet dat nummer omhoog naar 96%. Conclusie: het loopt altijd wel eens niet zoals je verwacht of hoopt. Gelukkig krijgen wij vaker de kans dan Sven om zaken te herstellen en weer een top prestatie neer te zetten. Want vergeet niet, onze fans (klanten) zijn vaak minder loyaal dan die van Sven!

Succes met ondernemen!