Nee, ik verwacht niet dat Facebook ophoudt te bestaan. In ieder geval niet binnen afzienbare tijd. En nee, ik ben geen deskundige op het gebied van privacy, wetgeving, social media etc. En nee, ik stop niet met Facebook omdat #deletefacebook trending is. Het is voor mij een persoonlijke keuze. Een keuze gebaseerd op 2 (voor mij persoonlijk) belangrijke motieven.

Facebook was voor mij, met veel vrienden en familie in het buitenland, een ideale manier om contact te houden. Je kon lezen en zien wat mensen meemaakten en je eigen ervaringen en interessante gebeurtenissen delen.

Langzamerhand heeft dat plaats gemaakt voor reclames, spelletjes, spam-achtige berichten tot en met ongewenste posts van ‘deel en win’ acties. Nu is dat op zich niet zo erg, maar ik ging onlangs eens willekeurig scrollend door mijn Facebook pagina ‘newsfeed’ en ik begon te tellen… Na ongeveer 50 berichten gezien te hebben telde ik 2 [ja slechts twee!] berichten van vrienden die zelf iets persoonlijk gepost hadden. De rest was reclame, gesponsorde content, spam, etc.  Het zette me aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat dit voor mij geen waarde meer heeft. Als ik echt contact wil dan pak ik wel weer de telefoon en bel ik op en klets ik even bij. Dit is sowieso iets dat wij vandaag de dag veel te weinig doen [maar dat is stof voor een andere post 😉  ]. 

Daarnaast lees ik veel over wat Facebook nu eigenlijk doet met onze data. Te pas en te onpas, verzamelt Facebook onze gegevens. En niet alleen wat we posten maar veel meer dan dat. Ze bewaren het vervolgens en in de ergste gevallen wordt het door derden gebruikt/misbruikt [google maar eens Cambridge Analytica].

En dan denk aan mijn vak als Trainer en Coach. Stel je voor dat ik zo met de gegevens van mijn klanten en cursisten om zou gaan. Ik kan je verzekeren dat ik binnen een week de stekker uit mijn bedrijf zou kunnen trekken. 

En waarom staan we dit allemaal toe? Omdat Facebook heel slim in elkaar zit en ons een kleine en kortstondige ‘high’ geeft als we een ‘like’ of ‘comment’ ontvangen. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat als het er echt op aankomt, dan zijn al die likes vrij weinig waard. Je echte vrienden weten je heus wel te vinden, ook zonder Facebook. 

Nee het wordt niet het einde van Facebook, maar wel het einde van Facebook voor mij…Dus ja, ik ga mijn Facebook account verwijderen (ik heb de content gedownload want er zaten best wat leuke herinneringen bij). Mijn laatste post zal deze aankondiging zijn. En ja, mijn Facebook account van SalesSucces.com verdwijnt ook. Ik wil niet bijdragen aan de irritatie van commerciële berichten, ook al gaat dat ten koste van de zichtbaarheid van mijn bedrijf. Sommige zaken zijn mijn inziens belangrijker. Ik ben benieuwd hoeveel ‘likes’ dit laatste bericht gaat krijgen 😉

Succes met social media!

P.S. een van vele interessante artikelen over dit onderwerp: https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2017/06/30/a-run-down-of-social-medias-effects-on-our-mental-health/#201be5972e5a